Sarajevo, 12. april 2017. (MINA) – Danas je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ u Sarajevu, organizirala jednodnevno predramazansko savjetovanje pod motom „Džemat – organizacija vjerskog života u ramazanu“. Savjetovanju je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Redovnom godišnjem skupu kojim Islamska zajednica u BiH počinje svoje zvanične pripreme za skoro nastupanje mjeseca ramazana prisustvovale su muftije, predsjednici mešihata, glavni imami, dekani i direktori odgojno-obrazovnih institucija Islamske zajednice. Prisutnima su se na otvaranju savjetovanja obratili direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ dr. Muhamed Alu Šejh koji je naglasio spremnost Kraljevine Saudijske Arabije i njihove ambasade u Sarajevu da pomognu Islamsku zajednicu u BiH u realizaciji njenih projekata. Kao domaćin skupa direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović je rekao da Islamska zajednica ramazan dočekuje spremna s brojnim aktivnostima koje u fokusu imaju džemat i vjerski život u ovoj osnovnoj organizacionoj jedinici Islamske zajednice.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u svome obraćanju naglasio osnovne odrednice misije i poslanja Islamske zajednice koje su definirane Kur`anom i sunnetom. Prva od tih odrednica je da bi Islamska zajednica trebala biti ta koja podstiče na dobro i odvraća od zla u svim sferama ne samo svoga djelovanja nego i u čitavom društvu.

Reis Kavazović je također naglasio da je od suštinskog značaja da se Islamska zajednica sačuva političkih previranja unutar našeg naroda i da imami i svi članovi Zajednice ne dozvole da se političke borbe vode preko Zajednice i njenih institucija. To, rekao je Reisu-l-ulema, nije  interesu našeg naroda i imami trebaju uraditi sve da se političke tenzije među džematlijma ne prenesu i na Zajednicu koja pripada svim muslimanima koji je prihvaćaju kao svoju. 

12 04 2017 01 predramazansko savjetovanje 1

Na cjelodnevnom savjetovanju imami će imati priliku diskutirati o planovima djelovanja institucija i organa IZ u BiH kao i razmijeniti dobra iskustva i načine suočavanja sa izazovima s kojima se susreću u džematima bilo u domovini ili dijaspori.

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH ramazan, mjesec muslimanskog posta i odricanja ove godine nastupa 27.maja 2017, a prva teravija namaza će se klanjati iza jacije 26. maja u svim džamijama.

www.islamskazajednica.ba