Dana 16. 03. 2017. god.  u hotelu Aqvaterme a  u organizaciji odjela ženski aktivizam Medžlisa Islamske zajednice Olovo, održano je predavanje i interaktivno druženje sa ženama Olova. Gost predavač bila je doc. dr. Zehra Alispahić.

U svom uvodnom izlaganju uz dobrodošlicu gošći i prisutnim koordinatorica prof. Heda Pepić je kazala: „Ovo je naš četvrti, a prvi susret u ovoj godini kojeg organijuje odjela ženski aktivizam Medžlisa Islamske zajednice Olovo. Cilj je druženje žena u dobru, razgovor, razumijevanje, razmejna ideja i planiranje zajedničkih aktivnosti na poboljšanju društvenog statusa i položaja olovske žene u džematima, medžlisu i sveukupnoj I.Z. u BiH.

doc. dr. Zehra Alispahić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu održala je impreisno predavanje na temu „Žene kao nositeljice pozitivnih društvenih tokova“.

U toku svog izlaganja istakla važnost angažirnosti žene u džematu, medžlisu i ostalim strukturama Islamske zajednice. „Poruka koju želim prenijeti vama prisutnim ženama večeras bila bi “Budi promjena koju želiš vidjeti u društvu“. Žene bošnjakinje su izuzetno vrijedne i poduzetne ali nam nedostaje zajedničkog djelovanja i međusobne komunikacije. Na mjestima gdje se donose odluke uglavnom su muškarci. Svoje znanje i kompetencije stavete u funkciju lokalne zajednice i šire. Vidim da su ovdje prisutne žene skoro svih profesija od domaćica do doktorica, direktorica, uspješnih poslovnih žena koje već doprinose boljem i kvalitetnijem društvu u kojem živimo“.  

Izlaganje dr. Zehre  ohrabrilo je i olovske žene da odvažnije i hrabrije govore i promovišu svoje vrijednosti plemenitosti o svojoj ulozi u društvu i doprinosu koji svakodnevno daju.

Nakon predavanja uslijedila je konstruktivna i lijepa atmosfera razgovora i druženja koje je nastavljeno uz kahvu i kolače.

 

E.P.