odrzan-centralni-program-manifestacije-dani-bosanske-duhovnosti-karici-202117494.jpg

 

Karići pripadaju Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Vareš i jedno su od tri najveća dovišta u Bosni i Hercegovini, te najveće dovište Muftiluka sarajevskog.

 

Značajna promjena u odnosu na prošlogodišnji program jeste veći broj prisutnih zbog povoljnijih epidemijskih okolnosti.

 

Druga promjena je Završen kompleks mokrih čvorova sa pet kabina, a prema riječima predstavnika MIZ Vareš, u narednom periodu je planirana izgradnja abdesthane, što je prilika za dobronamjerne ljude spremne pružiti pomoć ovom medžlisu, da daju doprinos trajnom dobru i nečemu što će u perspektivi koristiti ljudima.

 

Tokom programa sadržanog od učenja Kur'ana, mevluda, ilahija i zikra, Ramiz ef. Zubača, glavni imam MIZ Vareš poselamio je prisutne, te pohvalio revnosan odnos muslimana ovih prostora prema tradiciji.

IMG_20210724_230650.jpg

– Punog srca možemo potvrditi da su Bošnjaci svjesni svoje tradicije i da je čuvaju u ovim bosanskim brdima – poručio je.

 

Uz selam i dobrodošlicu prisutnima, efendija Zubača je poselamio i goste – predstavnike institucija; Edhema ef. Čamdžića, izaslanika muftije sarajevskog i vaiza; Rijada ef. Delića, rukovodioca Službe za pravna i administrativna pitanja Muftijstva sarajevskog; Senaida ef. Uzunovića, glavnog imamama MIZ Gračanica; te predstavnike Tarikatskog centra Bosne i Hercegovine; šejhove, Nijaza Džindu, Ediba Kravića, Ilhana Hadžimejlića i Azmira Muftića.

 

Sadržajnosti programa posebno mogu svjedočiti riječi Edhem ef. Čamdžića koji je, uz osvrt na tekstove mevluda i ilahija, istakao kako su oni svojim značenjem svojevrsno predavanje i lekcija onome ko pažljivo sluša.

 

Nakon toga je opisao dovišta kao mjesto susreta i jačanja zajednice. – Bitno je da se sastajemo i djelujemo kao zajednica. Naša razilaženja i naše zavisti su nam prijetnja. Sa vjerom u Uzvišenog Boga i našim zajedništvom možemo fizički opstati. Pomoć Allaha dž.š. dolazi zajednici – istakao je.

received_340617207537143.jpeg

Na tragu aktuelnih zbivanja na državnom i regionalnom nivou, vaiz je podsjetio na domaćinski i multietnički duh Bosne, ali i značaj usmjerenosti ka univerzalnim vrijednostima.

 

– U Bosni i Hercegovini je bujrum muslimanu i nemuslimanu; Bošnjaku i nebošnjaku. Podsjećam da je Muhammeda a.s. nakon kamenovanja u Taifu pomogao mušrik, argumentirajući svoj postupak činjenicom da štiti poštenog čovjeka i insana. Mi hoćemo živjeti sa svakim, ali ne i sa onima koji hoće uništiti naš identitet, tradiciju i adete – naglasio je efendija Čamdžić koji svoje inspirativno izlaganje zaključio mišlju da su Karići svojevrstan čas historije i kulture.

 

Nakon mevludskog programa i vaza, kelime-i-tevhid i kijam zikr su održali predstavnici Tarikatskog centra Bosne i Hercegovine.

 

Tradicionalna hatma-dova proučena je nakon džematski obavljenog sabah-namaza.

received_509579613703093.jpeg

received_340686057728605.jpeg

received_978355752920307.jpeg

(Nedim Gondžić/muftijstvosarajevsko.ba)