20211022_2_50553672_69906750.jpg

U okviru manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, Ya Resulallah“ u Sarajevu 22. oktobra je svečano otvorena izložba “Biti ruža“ – Gule Donmek.

 

Izložba je otvorena u Brusa bezistanu u samom jezgru sarajevske Baščaršije, a organizirali su je Institut “Yunus Emre“ i Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu.

 

Muftija sarajevski Nedžad Grabus je kazao da ruža kao simbol ima važno mjesto u turskoj tradiciji, baš kao i u bosanskohercegovačkoj te je dodao da te bratske narode spaja i zajednička ljubav prema Poslaniku.

 

– Ljubav prema Poslaniku se pokazuje kroz sve oblike izražavanja, uključujući i ovaj kroz likovnu umjetnost – kazao je muftija Grabus i pozvao prisutne mališane da Poslanika vole kao što su to činili njihovi preci.

 

Profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i kaligraf dr. Ćazim Hadžimejlić je istakao da je specifikum ove izložbe to što se održava u danima posvećenim sjećanjem na Poslanika.

 

– Ovo što publika može vidjeti na izložbi je lijepa umjetnost koja je na našim prostorima bila dobrim dijelom izgubljena, ali ovako se ona vraća jer je to faktički islamska umjetnost protkana turskim umijećem i znanjem koje su sačuvali i žele da to prikažu i publici u BiH – kazao je Hadžimejlić.

 

Izložba sadrži 44 djela grupe turskih umjetnika i profesora na čelu sa Ahmetom Sacitom Acikgozogluom sa istanbulskog Univerziteta “Mimar Sinan“.

20211022_2_50553672_69906751.jpg

– Ruža je najljepši simbol jer kroz historiju slovi za kraljicu cvijeća u književnosti, a i mnogi učenjaci je smatraju simbolom našeg Poslanika. Ruža nas podsjeća na Poslanika i zato smo i organizirali izložbu na tu temu – kazao je Acikgozoglu.

 

On je kazao da izložbu čine djela nastala u protekle dvije godine i to iz oblasti kaligrafije, iluminacije, minijature i sličnih vrsta umjetnosti.

 

Direktor Instituta “Yunus Emre“ u Sarajevu Mehmet Akif Yaman istakao je da je ruža univerzalni simbol ljubavi i vječna inspiracija pjesnika te je dodao da je ruža i simbol Poslanika.

 

– Neka ova izložba posluži da se sjećamo našeg voljenog Poslanika, kao i svi drugi programi u okviru manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, Ya Resulallah – kazao je Yaman.

 

Izložba je organizirana u okviru 17. kulturno-vjerske manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, Ya Resulallah“ koju organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s. Poruka 17. manifestacije je dobro djelo, a moto je kur’anska poruka iz sure El-Maide: “Zato se natječite ko će više dobra učiniti”.

20211022_2_50553672_69906740.jpg