20210929_100808-scaled.jpg

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, 29. septembra 2021. godine održan je redovan seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo. Na seminaru je prisustvovao i prigodno predavanje održao muftija sarajevski, dr. Nedzad-ef. Grabus.

 

Na početku seminara glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić čestitao je u ime MIZ Sarajevo novom muftiji i izrazio želje za uspješan rad. Nakon predstavljanja aktivnosti i strukturu zaposlenih Medžlisa, glavni imam je naglasio predanost imama zajedničkoj misiji i njihov nesebičan svakodnevni trud i rad.

 

Muftija je pohvalio rad imama u proteklom periodu, kao i organizaciju vjerskog života i mektebske pouke u okolnostima pandemije, naglasivši kako se posvećen i predan rad prepoznaje.

 

Uz ukazivanje na prednosti strukture uposlenika MIZ Sarajevo, muftija je naglasio kako treba iskoristiti prisustvo imama sa višegodišnjim iskustvom rada u Zajednici kako bi se od njih učilo. Također, značajno je prisustvo mlađih imama zbog njihovog adekvatnog usmjeravanja u imamskom radu.

20210929_100804-1160x653.jpg

Uputivši nekoliko savjeta prisutnim imamima, dr. Grabus se osvrnuo na tri nivoa imamskog djelovanja; lokalni, regionalni i globalni. Podsjetio je na činjenicu da je jedna od važnih karakteristika Islamske zajednice njeno prisustvo u svakom dijelu Bosne i Hercegovine gdje žive muslimani.

Uz pohvalu dosadašnjeg rada imama i muallima sa raznim društvenim kategorijama, muftija je istakao kako su aktivnosti u okviru Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu i Škole hifza element koji dobro povezuje različite organizacione jedinice Zajednice, te da na tome i dalje treba predano raditi.

 

(sarajevskimedzlis.ba)