praca-mekteb-1-1160x773.jpg

U subotu 28.9. 2019. godine delegacija na čelu sa muftijom  dr. Enes-ef. Ljevakovićem  i glavnim imamom doc. dr. hafizom Kenan-ef. Musićem posjetila je mekteb u Hrenovici. Muftija i glavni imam su u svojim obraćanjima djeci napomenuli koliko je važno da djeca razumiju i nauče svoju vjeru, uručivši mekteblijama i prigodne poklone.  

Nakon radne  posjete mektebu  gosti su prisustvovali i Svečanoj sjednici na platou džamijskog harema u Hrenovici u povodu dana općine Pale-Prača i oslobođenja Hrenovice. Na svečanoj sjednici obratio se i muftija sarajevski dr. Enes-ef. Ljevaković napomenuvši kako je od velikog značaja borba i opstanak muslimana na ovom djelu naše domovine te važnost obilježavanja ovih za nas bitnih datuma.

Nakon sjednice delegacija je obišla i mjesto Turska ravan gdje su posjetili rodnu kuću i bližu rodbinu rahmetli prof. Huseina Đoza, te su klanjali podne-namaz na platou Turske ravni gdje se gradi džamija na istoj lokaciji.

Također, polaganjem cvijeća na šehidska spomen obilježja u Hrenovici odata je počast poginulim braniocima ovih prostora. U okviru svečane sjednice održan je i historijski sat, a o događajima koji su obilježili devedesete godine na ovom prostoru  kao i o samom oslobođenju Hrenovice govorio je učesnik odbrambeno- oslobodilačkog rata Memsud Ćutuk.

Prigodne riječi građanima koji su se okupili kako bi obilježili ovaj značajan datum u historiji BiH uputio je načelnik Općine Pale u FBiH Asim Zec.

www.sarajevskimedzlis.ba

praca 3praca 7