Mekteb.jpg

Mnogi mališani širom Bosne i Hercegovine jutarnje sate tokom vikenda provode u mektebima, koji predstavljaju osnovnu islamsku vjersku školu, kako bi naučili vrijednosti i stekli znanja koja će im služiti prilikom obavljanja vjerskih dužnosti i biti od koristi tokom cijelog života, javlja Anadolija.

 

Pored osnovnih islamskih propisa, u mektebu se mališani uče lijepom ponašanju, služenju široj zajednici te poštivanju običaja i tradicije pripadnika drugih vjerskih zajednica.

 

Cilj ove značajne ustanove je da se kroz odgojno-obrazovni rad mladi polaznici upoznaju sa vrijednostima i propisima islamske vjere te da ih usvoje i praktikuju kroz život.

 

– Sve više mališana dolazi u mekteb –

 

Jedan od brojnih mekteba u BiH nalazi se u sarajevskom naselju Boljakov Potok, kojeg predvodi iskusni imam, hatib i muallim Sulejman ef. Posavljak, koji je u razgovoru za AA istakao kako je u ovom mektebu svake godine sve više mališana koji redovno dolaze na časove.

 

– U ovom mektebu upisano je trenutno 131 dijete i, hvala Allahu dž.š, iz godine u godinu imamo tendenciju porasta upisa djece u mektebsku nastavu tako da smo, shvativši da u ovom mektebu imamo veliki broj mališana, osnovali još jedan mekteb u gornjem dijelu našeg džemata, u džamiji koja je tek izgrađena. Prema mojim saznanjima, i u toj džamiji je veoma velik odziv, tako da imamo oko 150 djece gore i 131 ovdje, što znači da ovdje skoro 300 djece pohađa mektebsku nastavu. Naravno, nije to ukupan broj djece koja pohađaju osnovnu školu iz ovog džemata, ali hvala Allahu dž.š, mi ćemo se truditi i nastojati u budućnosti da sva djeca budu obuhvaćena i mektebskom nastavom –  kazao je efendija.

 

Naglasio je kako već godinama prilikom podučavanja djece u mektebu koristi metodu halke, tako što djeca poredana u nekoliko krugova, slušaju pažljivo muallima i ponavljaju za njim sure i dove.

 

Istakao je također kako mektebskom nastavom žele da prenesu vrijednosti islama na djecu i mlade kako bi potom živjeli u skladu sa vjerskim uvjerenjima i pravilima.

 

– Mektebska nastava je vrlo važna za odgoj naše djece, jer u mektebu djeca uistinu mogu da saznaju o tome kako treba da poštuju i vole svoje roditelje, da poštuju svoju rodbinu, da ih obilaze, da imaju lijep odnos prema svojim komšijama, da se znaju u susretu lijepo poselamiti, da se znaju lijepo osmjehnuti prolazniciima, da znaju da je to jedna vrsta sadake. Znači, ovdje djeca uče vrijednosti vjere o tome da treba čovjek da klanja namaz, da posti ramazan, da daje od sebe zekat i sadaku. Učimo ih da shvate vrijednost hadža i naših svetih mjesta i mnogim drugim stvarima. Zato je moja poruka svim roditeljima koji možda razmišljaju ili su u dvojbi da li da upišu svoje dijete u mekteb, neka nijednog trenutka ne razmišljaju i neka ne kalkulišu u pogledu toga, nego neka svoju djecu upišu u najbližu džamiju, tako će imati, ako Bog da, i obrazovanu i odgojenu djecu koja će im kasnije to sigurno svestrano vratiti kroz pažnju prema njima – rekao je efendija Posavljak.

 

Jedanaestogodišnji Harun Ćuprija u mekteb ide od svoje pete godine i kaže da je tu naučio prve sure i dove.

 

– Ovdje sam upoznao puno drugara i drugarica i svoga mualima koji nas je naučio razne sure, dove, ilahije, pjesmice, i o namazu i povijesti islama. Jako nam je lijepo ovdje, mnogo se zabavljamo. Učili smo i kur’anske ajete. Naučio sam puno o poslanicima, objavama, dovama, kako klanjati namaz – kazao je Harun.

 

Ističe kako mu se u mektebu najviše sviđa to što ima mnogo drugara i što se lijepo druže svaki vikend.

 

– Najljepše mi je to kako se svi družimo i ponekad se malo šalimo i zezamo i sve je to zabavno. Draže mi je ići u mekteb nego u školu – kazao je ovaj dječak.

 

Džejna Fazlagić, koja ima 12 godina, rekla je kako u mekteb dolazi već odavno te da je tu naučila učiti i u Kur’anu.

 

– Ovdje imamo puno toga da učimo. Učimo i Kur’an. Meni je bila životna želja da naučim Kur’an. Naučili smo mnogo toga s našim efendijom. Ovdje imamo puno društva s kojim se družimo. Meni je nekako draže doći u džamiju nego ići u školu jer ovdje osjetim neku pozitivu – kazala je Džejna, dodajući kako ih efendija često nagradi i poklonima zbog njihovog truda i rada.

 

Ova djevojčica na kraju ističe kako najviše voli da u mektebu uči Kur’an i sluša druge dok uče ovu svetu knjigu.

 

Devetogodišnji Mehmedalija Ćuprija kazao je da mu se u mektebu posebno sviđa što ima mnogo drugova.

 

– Najviše mi se u mektebu sviđa što nas je puno. Ja baš volim društvo. Ovdje sam naučio mnogo sura, dova i ilahija – kazao je ovaj dječak, dodajući kako posebno voli kada ih efendija nagradi bombonama i čokoladama.

 

Tokom osmanlijskog perioda, mekteb je za muslimansku djecu bio ono što je danas osnovna škola. Danas ima funkciju vjerskog obrazovanja u okviru Islamske zajednice, a mektebska nastava se odvija u džamijskim prostorijama.

 

Također, za mektebe se kaže da je to prva vrsta osnovne škole kod Arapa poznata i prije islama pod nazivom “kuttab”, a pojavom islama mektebi se često nalaze uz samu džamiju.

 

Video-prilog možete pogledati OVDJE.

 

(sarajevskimedzlis.ba)