IMG_2571.JPG

Prethodnih osam petaka, džuma-namaz obavljali su samo imam, mujezin i članovi džematskih odbora. Današnja džuma je prva, nakon zatvaranja džamija zbog pandemije korona virusa, na kojoj je omogućen pristup svim vjernicima.

Odluku Islamske zajednice o otvaranju džamija vjernici su dočekali sa velikom rodošću i oduševljenjem. Zbog poštivanju mjera ograničenja broja prisutnih i razmaka, džamijski prostori i haremi bili su potpuno zastrti i očišćeni. U pojedinim džematima, zbog mjera fizičke distance, safovi su bili formirali i po ulicama.  

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gračanica Senahid ef. Uzunović zajedno sa svojim imamima, Izvršnim odborom Medžlisa i džematskim odborima potrudili su se da organiziraju džemate i upoznaju vjernike sa svim mjerama koje se moraju poštovati.   

I rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Abdulgafar Velić posjetio je Medžlis Islamske zajednice Gračanica i održao hutbu u džamiji u Poriječanima. 

U svom izlaganju dr. Abdulgafar Velić je u ime Muftijstva sarajevskog čestitao prisutnim vjernicima mubarek dane ramazana, te im se zahvalio na poštivanju mjera i instrukcija Islamske zajednice i nadležnih državnih ustanova u pogledu čuvanja od pandemije koronavirusa. Također, dr. Velić pozvao je vjernike da i dalje nastave čuvati džemat, vrijednosti džemata i Zajednice, te ih posavjetovao da budu potpuno svjesni važnosti svakog dana mubarek ramazana i ramazanskih ibadeta.  

IMG_2572.JPGIMG_2573.JPG