velic sip 2.jpg

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić održao je proteklog petka hutbu u džematu Šip.

 

Na početku hutbe glavni imam je poselamio prisutne u ime MIZ Sarajevo, te pohvalio aktivnosti i brigu imama, džemata i džematskog odbora o džamiji. To se posebno ogleda u njenoj čistoći, urednosti i konstantnom napretku, ali i mnoštvu kvalitetnih aktivnosti kojima se unapređuje vjerski život na ovome području.

 

Naglasivši da je ovo prva, ili “mlada džuma” u mjesecu redžebu, glavni imam je podsjetio džematlije da se već sedam dana nalazimo u posebno zaštićenom vremenu, vremenu našeg ličnog propitivanja i sazrijevanja.

 

– U nekoliko predaja se ovaj mjesec zove “šehrullah” – Allahov mjesec. Mjesec ša’ban koji slijedi naziva se “šehrun-nebijj” – mjesec našeg Pejgambera Muhammeda, a.s. Mubarek ramazan koji slijedi poslije njega naziva se “šehrun-nas” – mjesec svih ljudi. Čovjek može ljepotu ovih mubarek dana prihvatiti onoliko koliko ima širine i ljepote u svome srcu, svojoj duši –  kazao je Abdulgafar-ef. Velić.

 

Podsjetio je prisutne i na to da nisu važne naše pojave, nego stanja u kojima se nalazimo. Potom kako je važno paziti u kakvom stanju dočekujemo sutrašnji dan, u kakvom stanju dočekujemo ramazan, u kakvom stanju će nas zadesiti smrt ili u kakvom stanju izlazimo pred svoga Gospodara.

 

– Kad čovjek učini tevbu on postaje slobodan, a da bi je učinio mora izaći iz stanja dominacije ega i u njega se nikada više ne vratiti – poručio je glavni imam.

 

(sarajevskimedzlis.ba)