697790d3-b55d-4123-ae18-1e03fca16d52.JPG

 

Delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koju su činili Razim Čolić, direktor Uprave Rijaseta IZ i Nedžad Grabus, muftija sarajevski učestvovala je od 12-13. 02. 2022. na 32. konferenciji u organizaciji Ministarstva vakufa i Visokog vijeća za islamska pitanja Arapske Republike Egipat o temi »Odgovorni državljanski odnos (državljanski patriotizam) u ostvarivanju sigurnosti u društvu i svijetu«. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici muslimanskih institucija i kršćanskih crkava iz više od četrdeset država. Delegacija se susrela s ministrom vakufa dr. Muhammedom Muhtarom Džuma Mebrukom, glavnim muftijom Ševki Allamom, zamjenikom Šejh al-Azhara prof. Muhammedom Al-Duwajnijem i drugim visokim zvaničnicima i vođama delegacija.

0eb96bfd-f2d6-4593-a317-6c4d9a542dae.JPG

 

Istraživači, profesori, muftije, novinari i predstavnici vladinih i nevladinih organizacija raspravljali su o važnosti sigurnosti u društvu i svijetu i odgovornom državljanskom pristupu u društvenim odnosima. Sagledavana je važnost islamskog razumijevanja svijeta i odgovornost u tumačenju islama. Muftija Grabus na konferenciji je govorio o temi »Zajedničke vrijednosti u odgovornom djelovanju u društvu«. Posebno je naglasio važnost tumačenja islama i razvoj društvenih procesa u Egiptu i drugim zemljama s muslimanskom većinom koje imaju implikacije na razumijevanje islama i u našoj domovini. Muftija je prenio selame i zahvalnost reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića Ministru vakufa Arapske Republike Egipat na kontinuiranoj i plodnoj saradnji sa IZ u BiH. Konferencija je potvrdila važnost međusobne saradnje i razmjene mišljenja o važnim pitanjima s kojima se susreću muslimanska društva širom svijeta.

IMG-8731.JPG

 

Na kraju konferencije usvojena je »Kairska povelja« i »Kairska deklaracija« u kojima se poziva na odgovorno djelovanje, ljubav prema domovini, poštivanje pravde i pravednosti i suprotstavljanje svim oblicima mržnje, ekstremizma, nasilja u društvu i svijetu. Zahvaljujemo se Ambasadi Arapske Republike Egipat na srdačnoj pomoći u realizaciji sudjelovanja delegacije IZ na 32. konferenciji Ministarstva vakufa.

df265de3-78e1-4f56-bb8a-5a11fec13908.JPG