248530352_175813844747666_4389315234729646128_n.jpg

Medžlis Islamske zajednice Olovo je 23. oktobra organizirao Dan otvorenih mektebskih vrata u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići. 

 

Održan je radni seminar na temu „izazovi mektebske nastave“.

 

Muallimi su ovom prilikom iznijeli kratke izvještaje o stanju mektebske nastave u svojim mektebima, te o izazovima s kojim se sve više suočavaju.

 

Migracija, neredovnost, inferiornost, pandemijske posljedice i niz novih izazova s kojim se društvo općenito suočava.

 

Predavač na seminaru dr. Ahmed ef. Purdić, pomoćnik muftje sarajevskog, govorio je o važnosti mekteba i kako se suočiti sa izazovima koje nam donose sve učestalije promjene u svijetu.

 

Dr. Purdić je održao i predavanje za džematlije u džamiji u Ajdinovićima.

 

Pored navedene, MIZ Olovo je u mjesecu rebiu-l-evvelu organizirao i druge aktivnosti.

 

Tako su održani su mevludski programi u džamijama Miljevići, Berisalići, Kruševo, Milankovići, Ajdinovići, a centralna mevludska manifestacija održana je 12. rebiu-l-evvela u džamiji u Olovskim Lukama, gdje su mevludski program izveli olovski imami, a prigodno predavanje održao je hfz. Nedžad ef. Ćeman.

IMG_20211024_125131.jpg

U sklopu mevludskih aktivnosti MIZ Olovo je ugostio prof. Mustafu-ef. Spahića i Sulju-ef. Ćerimovića.

 

Gosti su imali preddžumansko druženje sa džematlijama u prostorijama mekteba Olovo gdje ih je primio glavni imam Esad-ef. Pepić koji uz dobrodošlicu je informisao prisutne o infrastrukturi i aktivnostima u Medžlisu.

 

– Olovo ima 40 vjerskih objekata, 21 tradicionalno dovište, 11 tradicionalnih mevluda, 10 mektebskih punktova 8 džemata sa imamima i jednom muallimom, te 11 džumanskih punktova na malom prostoru sa sve manjim brojem stanovništva (oko 9000) usljed migracija prema Sarajevu. Nažalost, u zadnje vrijeme odlaze i izvan BiH – kazao je glavni imam.

miz-olovo-sadrzajan-program-obiljezavanja-rebiu-l-evvela76664.jpg

Prof. Spahić je uz interaktivno učešće džematlija istako važnost očuvanja džemata, zajednice, multietničkog društva i države.

 

– Izazova je mnogo, ali oni nas obavezuju na predanost i odgovornost u radu – istakao je između ostalog prof. Spahić.

 

Prof. Spahić je održao hutbu u džamiji Gornje Olovo, a džumi je prisustvovala i delegacija ambasade Turske koju je predvodio dr. Yunus Keleš, ataše za vjerska pitanja.

IMG_20211024_124910.jpg