carsijska-dzamija-kakanj-hatme-na-korona-nacin89809.jpg

Džemat Čaršijske džamije u Kaknju podjelom svjedočanstava okončao je ovogodišnju mektebsku nastavu, koja se od početka pandemije korona virusa odvijala online, putem aplikacija i društvenih mreža.

Na globalnom nivou, ali i u našoj zemlji, zbog pandemije su mnogi sistemi i organizacije ugašeni ili su u potpunosti propali, zbog nemogućnosti adekvatne organizacije i prilagodbe.

Odvijanje vjerskog života i mektebske nastave u Islamskoj zajednici BiH, pa tako i u džematu Čaršijske džamije u Kaknju, doživjelo je potrebnu transformaciju i određene prilagodbe, ali nikad nije zaustavljeno.

Već od prvog dana nastupanja pandemije i mjera zabrane i zaštite, mektebska nastava je nastavljena online, pa su putem društvenih mreža, online aplikacija, classroom i viber aplikacije formirane grupe i razredi i nastava nije prekidana ni za jedan mektebski čas.

Učenici su uglavnom bili na nivou zadatka, te se javili svojim muallimima Elvedin ef. Ibrahimspahić, Amri Hrusto i Salihi Kovač.

Vrijedni učenici su bili u dvadesetčetvorosatnoj vezi i komunikaciji sa svojim muallimima i redovno im slali sve zadatke koje bi dobili te u live prijenosu preko zoom i viber aplikacije odgovarali i Kur'an i gradivo iz ilmihala.

Dolaskom ramazana javila se i potreba organizacije programa ilahija i kasida te su i tu polaznici uzeli aktivno učešće, zajedno sa Mrežom mladih džemata Čaršijska džamija, tako da su, poštujući mjere izolacije, snimili program koji je prikazan za 27. noć ramazana na zvaničnoj Facebook stranici džemata.

Jasno je bilo da završetak mektebske godine, koji je odlukom Rijaseta IZ planiran za 7. juna 2020. godine neće biti organizovan na način kako smo to navikli. Prisjećanja radi prošlogodišnje hatme su organizirane u Sportskoj dvorani koja je bila mala da primi svih 550 učenika i njihove roditelje.

Ovo godine je, shodno instrukcijama o javnom okupljanju i držanju fizičke distance, organizirana samo podjela svjedodžbi, ali i paketića za sve redovne pa i one manje redovne polaznike mekteba Čaršijske džamije u Kaknju, koje je i ove godine osigurao Mevludin Delibašić, vlasnik firme DSM Trade.

Ove godine broj polaznika bio je sličan prošlogodišnjem, tako da je bilo upisano 543 polaznika koji su podijeljeni u razrede u skladu s uzrastom.

Upisan je 51 prvačić, a 29 maturanata, kojima je poželjena dobrodošlica u Mrežu mladih, ispraćeno je u srednju školu.

Troje učenika planira upisati neku od medresa Islamske zajednice.

Ove godine u Kur'an je prešlo 65 novih polaznika te su oni, pored svjedodžbe i paketića, dobili najljepši poklon, a to je jedan primjerak Kur'ana iz kojega će, ako Bog da, od septembra učiti u mektebskim klupama, ali i kod svoje kuće.

Podjela svjedodžbi je, zbog ovako velikog broja polaznika, organizirana u tri dana i to u petak, 5.6.2020. godine, (četvrti razred u 17.00 sati i peti razred u 18.00 sati), u subotu 6.6.2020. godine (treći razred u 9.30, drugi u 10.30 i prvi u 11.30 sati) i danas, u nedjelju 7.6.2020. godine, kada su svjedočanstva devetom razredu podijeljena u 10.00, osmom i sedmom u 11.00 i šestom razredu u 12.00 sati.

Program je bio veoma skroman. Proučeno je po jedno ašere i ilahija na početku te prozivanje polaznika uz dodjelu svjedodžbe i paketića, odnosno i Kur'ana za četvrti razred.

Na kraju svakog pojedinačnog skupa proučena je dova te pozvani učenici da se u septembru ponovo upišu u svoj mekteb te potrude se pokazati bolje rezultate i redovnost.

(Elvedin Ibrahimspahić/Preporod.info)

6. SVI.jpg6. DJEVOJČICE.jpg7. I 8_.jpg7. DOVA.jpg6. DOVA.jpg6. ALL.jpg8. ALL.jpg9.SVI.jpg9.R.jpg9. ALL.jpg