U toku ramazana u džematu Čaršijske džamije u Kaknju organizirane su različite aktivnosti kako bi ramazan bio doživljen u svoj svojoj punini. Brojne aktivnosti od mukabela, predavanja, sehura, iftara, pa do humanitarnih akcija, druženja i drugih sadržaja imalo je za cilj da okupi i uključi u džemat što veći broj vjernika svih generacija. S približavanjem posljednje trećine ramazana džemat je postajao sve zreliji i spremniji za aktivnost više.

Jedna aktivnost Čaršijske džamije bila je posebna. Naime, na incijativu džematlija Čaršijske džamije organizirala se akcija kupovine novog motora za mujezina Čaršijske džamije Huseina Kadrića. Elvedin ef. Ibrahimspahić je s oduševljenjem prihvatio ovu ideju i kroz predavanja predložio klanjačima, a posebno onima koji su svaku noć posljednje trećine klanjali Tehedžud namaz, da svaku noć, tražeći lejletul-kadr, izdvoje po jednu marku u ime Allaha i da je ili ubace u džamijsko sanduče ili u kutiju za akciju Motor za mujezina. Na taj način, savjetovao je Elvedin ef. džematlije, sigurno će pronaći noć kadr a to znači kao da su zikrili, klanjali i sadaku dijelili više od 30000 noći to jest 1000 mjeseci koliko po Kur’anu vrijedi noć kadr.

Na kraju ramazana konstatovano je da je skupljena značajna svota novca, dostatna za ostvarenje zamišljene akcije. Nakon Bajrama krenulo se u realizaciju postavljenog plana, tj.kupovinu motora. Elvedin ef. je uz pomoć nekoliko džematlija pronašao prikladan motor kojeg su odmah kupili, te izvršili registraciju na ime mujezina kojem će dolazak na vaktove od sada biti olakšan.

muezzin i motor 150x150kutija1 150x150