2-1-1536x1023.jpg

Student druge godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i svršenik Gazi Husrev-begove medrese Siradžuddin Hadžibajrić novi je bosansko-hercegovački i sarajevski hafiz. Ovaj dvadesetogodišnjak je promovisan u časno zvanje hafiza Kur’ana Časnog u srijedu 17. decembra, u okviru hafiske dove koja je upriličena poslije ikindija-namaza u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji.

Dobrodošlicu velikom broju prisutnih iskazao je imam Sultan Fatihove – Careve džamije i ujedno muhaffiz novog hafiza, hafiz Sadrudin-ef. Išerić, koji je poručio kako se radi o jedinstvenom primjeru, odnosno “hafizu koji je sam naučio Časni Kur’an, dok ga je on samo spremao za izlazak pred Rijasetovu komisiju za hifz, iako njihova veza seže do mektebskih dana, s obzirom da je ovaj mladi hafiz pred njim završio mekteb u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji, te da je hafiz Siradžuddin unuk čuvenog šejha rahmetli Fejzullah-ef. Hadžibajrića”.

Riječi dobrodošlice i selame, u ime glavnog imama MIZ Sarajevo doc. dr. hafiza Kenan-ef. Musića, uputio je njegov pomoćnik i izaslanik hafiz Ammar-ef. Bašić, koji je naglasio kako je ovo deveta hafiska dova koju je organizovao MIZ Sarajevu u godini na izmaku. Hafiz Bašić je prisutnima uputio poziv da svako nastoji popraviti svoj odnos prema Kur’anu Časnom, spomenuvši kao primjer tog odnosa porodicu i lozu iz koje dolazi novi hafiz, te izrazivši nadu da će hafiz Siradžuddin za svoju porodicu, društvo i cjelokupnu Islamsku zajednicu biti istinska “svjetiljka vjere”, u skladu sa značenjem svoga imena.

Pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje dr. Abdulgafar Velić je pored prenesenih selama muftije dr. Enesa Ljevakovića, posebno važnom istakao činjenicu da je novi hafiz bio polaznik mektebske nastave u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji. Dr. Velić je naglasio značaj postojanja naših mekteba, njih preko 300 na području Muftijstva sarajevskog i oko 2500 mekteba na području Rijaseta, gdje se dešava prvi susret naše djece sa Časnim Kur’anom.

U nastavku programa učenjem odlomaka iz Časnog Kur’ana, prisutni hafizi su podsjetili na ljepotu Allahove riječi te na svevremenske kur’anske pouke i poruke. Izvedbom jedne prelijepe ilahije svečanost je uljepšao g. Velija Kukuruzović, nakon čega je hafiz Siradžuddin proučio posljednje odlomke iz Kur’ana. Hafisku dovu je proučio njegov muhaffiz hafiz Sadrudin-ef. Išerić.

Hafiska svečanost u prelijepom ambijentu Sultan Fatihove – Careve džamije, okončana je obraćanjem člana Rijasetove komisije za hifz, direktora GHM i izaslanika reisu-l-uleme na ovoj svečanosti, dr. hafiza Mensura Malkića, koji se prisjetio medresanskih dana hafiza Siradžuddina, u kojima se on odlikovao blagošću te izvrsnoću u učenju i ponašanju.

-Poruka koju nam šalje hafiz Siradžuddin jeste da je upornost presudna. Nema uspjeha bez ulaganja velikog truda i rada. Živimo vrijeme kada se uspjeh traži preko noći, a takvo nešto nije moguće. Hafizi će kroz svoje druženje sa Kur’anom i postupanjem po njemu steći ugled i biti u halki Allahovih prijatelja, u kojoj, pored hafiza, mogu biti i svi oni koji se redovno druže sa Kur’anom i njegovim uputama – poruka je hafiza Malkića, koji je čestitao novom hafizu uručivši mu najvredniju diplomu – hafiza Kur’ana Časnog.

Kratka biografija hafiza Siradžuddina Hadžibajrića   

U utorak, 26. novembra 2019. godine, u Sarajevu, pred hafiskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uspješno je položio hifz Siradžuddin Hadžibajrić, svršenik Gazi Husrev-begove medrese.

Hafiz Siradžuddin Hadžibajrić, sin Selima i Belkise iz Sarajeva, rođen je u Sarajevu 27. januara 1999. godine. Osnovnu školu „Mula Mustafa Bašeskija“ završio je u Sarajevu. Gazi Husrev-begovu medresu upisao je školske 2014/2015. godine a završio školske 2017/2018. godine. Tokom školovanja u Medresi postizao je odličan uspjeh i primjerno vladanje u svim razredima. Hifz je učio pred muhaffizom hafizom Sadrudin-ef. Išerićem, imamom Sultan Fatihove – Careve džamije u Sarajevu. Polaganje hifza je trajalo od 12. do 26. novembra 2019. godine pred hafiskom komisijom: kurra hafiz dr. Dževad Šošić, hafiz dr. Muhamed Čajlaković, hafiz dr. Dževad Hrvačić i hafiz mr. Abdulaziz Drkić. Upisao je Fakultet islamskih nauka, a trenutno je na 2. godini fakulteta (smjer: Islamska teologija). Hifz počeo učiti u 2. godini medrese, a završio Allahovom milošću na drugoj godini FiN-a.

Edin Spahić

15-1.jpg

6-1.jpg

7-1.jpg

18-1.jpg