O nama

About University
Početkom 2017. godine Muftijstvo sarajevsko je pokrenulo projekat „Mreže mladih“ s ciljem uvezivanja mladih kao i koordinacija njihovih aktivnosti u svim džematima na svom području. Nakon samo nekoliko mjeseci formirana je velika i snažna Mreža koja danas broji 500 koordinatora i nekoliko hiljada mladih uzrasta od 15 do 25 godina.
 
U proteklom periodu organiziran je proljetni semestar Mreže mladih, koncipiran na radionicama i druženjima, kao i brojnim humanitarnim, ekološkim kao i općenito društvenim aktivnostima mladih. Sve radionice bile su koordinirane, u istom vremenu, s identičnim zadacima i ciljevima. Aktivnosti koje su posebno bile naglašene jesu prezentiranje poruka univerzalnih vrijednosti putem medija, bilborda, društvenih mreža i kraćih video klipova, zatim više od 200 ekološki akcija na Dan džamija (7. maj), kada su mladi očistili svoje džamije, brojne parkove, naselja, korita rijeka, te humanitarni rad i različite socijalne aktivnosti, koje su uključivale posjete bolnicama, staračkim domovima, siromašnim i iznemoglim, kao i organiziranje brojnih akcija dobrovoljnog darivanja krvi, posjeta povratnicima.
 
Muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković istakao je na pres konferenciji Mreže mladih da u ovoj prvoj fazi „Mreža mladih“, koja već sada postaje važan dio sistema Islamske zajednice, uključuje 250 džemata, dok će naredna faza obuhvatiti i svih 1400 džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i kao i sve džemate bošnjačke dijaspore.
 
Koncept „Mreže mladih“ na prijedlog Rijaseta Islamske zajednice preuzimaju i druga muftijstva kao i mešihati Islamske zajednice izvan Bosne i Hercegovine, dodao je muftija Ljevaković. U naredna tri mjeseca koordinatori Mreže mladih učestvuju na radionicama jesenjeg semestra, koji se kao i proljetni sastoji iz tri modula, kao i brojnih društvenih aktivnosti i djelovanja.