Aktivnosti

Mreža mladih Sarajevo: Bajramsko druženje sa doc. dr. hfz. Kenan ef. Musićem i grupom solista Ašik

U petak 24. augusta tekuće 2018. godine u Carevoj – Sultan Fatihovoj džamiji u Sarajevu upriličeno je Bajramsko druženje sa glavnim imamom MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musićem. U prelijepoj atmosferi i bajramskom ozračju, koordinatori i mladi Mreže mladih MIZ Sarajevo, ali i veliki broj drugih vjernika, podijelili su radost bajrama kroz druženje i ibadet.

Program je počeo okupljanjem u haremu Careve – Sultan Fatihove džamije, nakon čega se pristupilo klanjanju akšam-namaza. Uvodni odlomak iz Časnog Kur’ana je proučio mr. Sejid ef. Strika, nakon čega je dobrodošlicu prisutnima iskazao moderator programa Mirsad ef. Đerzić.

U svom vazu nasihatu okupljenima, glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić je govorio o značaju i poukama dana koji su iza nas, kao i prilikama koje nam se pružaju u danima pred nama. Hfz. Kenan ef. Musić je poseban akcenat stavio na bogate aktivnosti Mreže mladih MIZ Sarajevo i naših džemata,  koje su realizovane u proteklom periodu, kao i onima koje će tek uslijediti.

Ovo prelijepo Bajramsko druženje u Carevoj – Sultan Fatihovoj džamiji, svojim izvedbama je uljepšala grupa solista “Ašik”, što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

Glavni imam je mladima prenio poruku učenjaka Hasan el-Basrija, koji je upitan o tajni njegove neovisnosti od dunjaluka i njegovih izazovnih ukrasa, poručio kako se tajna njegovog odricanja od ovog svijeta krije u četvero:

  1. Shvatio sam da moju nafaku neće uzeti drugi, pa mi se srce smirilo na tome;
  2. shvatio sam da moj posao neće uraditi niko drugi, pa sam mu se maksimalno posvetio;
  3. shvatio sam da me Allah uvijek vidi, pa sam se stidio da me On vidi dok činim grijeh;
  4. shvatio sam da me smrt čeka, pa sam se pripremio za susret sa Allahom.

Ova prelijepa večer je okončana klanjanjem jacije-namaza te druženjem mladih u haremu Careve – Sultan Fatihove džamije.